California'nın en iyi on doktorundan biri olarak g...
Amerika'da doğum yapmak çok mu havalı?
Jinekolog Dr. Melih Kurtuluş ile Amerika'da doğumla ilgili her şeyi konuştuk.
Melih Bey, kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Ben Ankara'da doğup büyüdüm ve Ankara Koleji sonrası Hacettepe Universitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra Uzmanlık eğitimimi Amerika’da Güney Illinois Üniversitesi'nde tamamladım. 18 yıllık çalışma tecrübem sürecinde, birçok ödül ile çalışmalarım taktir edildi. Kaliforniya eyaletinin San Diego şehrinde özel muayenehanemde Scripps Hastahanesi ile birlikte çalışmaktayım.
Amerika’da doğum neden bu kadar tercih ediliyor ve moda oldu dersiniz? Böylesi daha mı havalı?
Amerika’da doğum çeşitli sebeplerle tercih edilmektedir. Bunlardan birincisi sanırım halkımız Amerika’da tatil yapmayı sevdi artık. 3 ay boyunca evde kalma fikri de sanrım başta iyi geliyor. Tıbbi olarak hizmet seviyesinin en üst düzeyde alınabileceği konusunda bir endişenin olmaması en önemli etkenlerden biri olsa gerek.
İkinci sebep doğum ile bebeklerinin Amerika vatandaşı olabilme imkanlarının olabilmesi ve bunun doğan bebeğin yaşantısında yaratabileceği avantajlardan yararlanabilmeleri.
Üçüncü ve bence en önemlisi, hamileliğin son sürecinin Amerika'da sakin bir yaşantı eşliğinde gerçekleştirmelerinin zevkini yaşamak.
Aslında en havalı olanı sanırım çocuklarını Amerika’ da okutma hayali. Anne ve babaları belki de bu yola çıkmaya karar verdiren en önemli faktör gelecekte çocuklarının ‘’ücretiz ‘’ olarak Amerika’ da okuyacak olmaları.
AMERİKA'DA DOĞUM YAPAN TÜRK ÜNLÜLER
Hamileliğin kaçıncı haftasında Amerika'ya gitmek gerekiyor?
Amerika’ya en geç 30-32 hafta civarı gelinmesini tavsiye ediyorum. Eğer imkan varsa 28. haftalarda gelinmesi daha iyi olur. Hasta ile doktor ne kadar önce temas halinde olurlarsa o kadar o iyi olur.
Doğum sonrası ne kadar süre orada kalmak gerekiyor? Yani doğum için toplam ne kadar süreye ihtiyaç var?
Doğum sonrası en az iki hafta kalınmasını tavsiye ediyorum. Bu şekilde toplam 2-2.5 ay gibi bir süre doğum öncesi ve sonrasında Amerika'da kalınır.
Amerika'da doğum yapmanın ortalama maliyeti nedir peki?
Ortalama harcama miktarı sadece sağlık hizmetleri için yaklaşık 10,000 USD civarında gerçekleşmektedir. Tabii ki bunun dışında konaklama, ulaşım vs gibi birçok maliyet eklenmektedir. Bunlarla ilgili profesyonel firmalardan mutlaka gelmeden bilgi alınmalıdır.
Amerika'da doğum yapmaya karar verildikten sonra ilk aldm ne olmalıdır? Hangi evraklara ihtiyaç duyulur? Doğumdan ne kadar önce başvuru yapmak gerekir?
Sadece Türkiye'de yapılmış olan test ve tetkik sonuçlarının getirilmesi yeterlidir. Anne adayının Amerika'da doğum kararı almasından sonra kişisel olarak ya da firmalar aracılığıyla bizlerle iletişime geçmesi gerekiyor. Süreci ne kadar önce planlarsak o kadar iyi olur. Tabii bu herkesin kendi planlama süresine bağlıdır. Kimi çok erken planlamaya başlıyor ( hatta haberi alır almaz bile planlayanlar var ) kimi de yakın zamanda planlıyor.
Amerika'da doğumun avantajlarının yanında son yıllarda dejavantajlarından da konuşulmaya başlandı. Örneğin 18 yaşından sonra ödenecek vergiler konusu var. Nedir bunların gerçekliği?
Amerika'da doğumun avantajları belirttiğim gibi çocuğun Amerika vatandaşı olması ve vatandaşlığın getirdiği avantajlar, en üstün düzeyde tıbbi hizmet, sakin hayat ve hamileliğin son sürecinin en huzurlu bir ortamda geçirilebilmesidir.
Dezavantaj olarak herhangi bir şey düşünemiyorum. Vergi konusundaki rivayetler ve konuşmalar gerçek dışı olup sadece bu konuyu sansasyon yaratarak halkımızı korkutmak için hedeflenmiştir. Amerika da vergi her ülkede olduğu gibi, kazancın beyanı oranında yapılan bir vergilendirme olup, vatandaşlık görevinin bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Herhangi bir dezavantaj teşkil etmemektedir.
Özel sigortalar Amerika’da doğum karşılıyor mu?
Türkiye de bazı özel sigortaların Amerika’da doğumu karşıladığını biliyorum. Hastalarımız, bizden alınan fatura ile sigortalarından ödeme almaktadırlar.
Doğumda anne adayının yanına istediği bir kişi olabilir mi?
Doğumda annenin yanında herhangi bir yakını doğuma katılıp ona destek olabilir. Bu tamamen hastanın tercihine kalmıştır, herhangi bir kısıtlama yoktur.
Annenin yabancı dili derdini anlatacak kadar yeterli değilse doğum ekibi ile nasıl anlaşacak?
Yabancı dili olmayan hastalarımız firmalar aracılığı ile rehberlik ve tercüman konularında destek alabiliyorlar. Ayrıca seçeceğiniz doktorun Türk olması da size büyük avantaj sağlayacaktır tabii ki.
Bu durumda bir firma aracılığı ile Amerika'ya gelmek işleri biraz kolaylaştırıyor sanırım.
Firmaların verdiği çok değerli ve faydalı hizmetler var elbette. Bu hizmetlerden faydalanmak isteyen hastalar tabii ki şirketlerle bağlantı kurmalılar. Kendi başlarına gelmeleri halinde bir çok konuyu tek başlarına çözmek zorunda kalacaklar. Firmaların varlığı hayatlarını kolaylaştıracaktır.
Size gelen hastalarınıza herhangi bir sorun yoksa sadece normal doğumu mu öneriyorsunuz? Amerika'da da isteyen istediği doğum yöntemini tercih edebiliyor mu?
Hastalara tıbbi durumlarına bağlı olarak anne ve bebek acısından en sağlıklı doğum ne ise onu tavsiye ediyorum. Sadece sezeryan olmayı tercih eden hastalarımıza da tercihlerinin doğrultusunda sezeryan yapabiliyoruz.
8 Ağustos Cumartesi günü ülkemizde ücretsiz bir seminer vereceksiniz. Bize biraz bu seminerden söz eder misiniz?
Seminerimizin amacı, Amerika'da doğumu düşünen anne adaylarımıza en doğru ve güvenilir bilgiyi aktarabilmek, ortalıkta dolaşan yanlış ve yalan bilgileri ortadan kaldırabilmek, doğru bilgiler ile anne adaylarımızı en geniş çerçevede bilinçlendirebilmektir.. Bu seminere bu konuyu değerlendiren tüm anne ve baba adaylarımız ücretsiz olarak katılabilirler.
İlgili Makaleler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Amerika'da Türk Doktor Doğurtacak ! .
Bebek de yaparım, kariyer de..." diyen kadınların ...